Hvorfor får jeg kviser?

Hvorfor får jeg kviser?

Kviser er et vanlig problem som kan skyldes flere faktorer og årsaken er ofte sammensatt. En høy talgproduksjon og fet hud er en av hovedårsakene til kviser. Når talgkjertlene blir overaktive, og blandes med døde hudceller, kan porene tettes. Dette skaper et miljø der bakterier trives, og små betennelser oppstår inne i porene – kjent som akne. utilstrekkelig rens og eksfoliering kan føre til opphopning av døde hudceller som tetter porene. Regelmessig bruk av forebyggende produkter er viktig for å opprettholde balansen i huden.

    Akne kan deles inn i tre hovedkategorier:

    1. Overfladisk akne i epidermis (overhuden), preget av små kviser og hudormer på grunn av tette porer.
    2. Akne forårsaket av hormonelle endringer. Disse kvisene kan være plagsomme og smertefulle. De føles ofte som ømme kuler i huden og kan etterlate små arr.
    3. Mer alvorlig akne som utvikler seg til betente hevelser. Disse kvisene går dypt ned i huden og kan etterlate seg arr. Det anbefales å oppsøke hudlege for rådgivning og medisinsk behandling ved alvorlig akne.

      Hormonell akne

      Hormonell akne oppstår selv om porene ikke er tette og kan være knyttet til hormonelle endringer under pubertet, graviditet, eggløsning og overgangsalder. Disse kvisene ses ofte på nedre del av ansiktet og haken. Ulike hormoner kommer i ubalanse i alle epokene igjennom livet vårt. Til og med babyer får akne av alle hormonene som blir overført fra mor igjennom morsmelken. Ved litt forhøyet testosteronnivå vil kviser ofte dukke opp på bryst og rygg. Dette er vanlig blant menn eller kvinner som trener mye og har et økt testosteronnivå. Hormonelle kviser kan vi ikke «stoppe» men vi kan bruke produkter som roer huden og forkorter utbruddet.

      Hud med høy talgproduksjon er mer følsom for hormonelle endringer, noe som gjør den mer utsatt for kviser. I ungdomsårene opplever mange hyppige utbrudd av kviser, og det kan være utfordrende å få kontroll på dem. Personer med tørr hud kan også oppleve kviser på grunn av hormonell ubalanse eller stress.

      Hvorfor får man kviser som voksen?

      I voksen alder bør kviser være mindre vanlig. Hvis du likevel opplever kviser, kan årsaken være stress, søvnmangel, klima og forurensning, kosthold, medikamenter eller bruk av uegnede hudpleieprodukter. Når det kommer til kosthold og akner, er det viktig å huske på at det ikke trenger å være sjokolade eller fet mat som fremprovoserer akner, men mat som tarmen din ikke tåler (du er intolerant mot).

      Langvarig stress kan føre til økt kortisolnivå i blodet og huden, noe som kan øke talgproduksjonen, tette porene og forårsake kviser. Det er viktig å få tilstrekkelig søvn, da kroppen skiller ut kortisol mens vi sover. Utilstrekkelig søvn eller stress kan føre til opphopning av kortisol i huden og resultere i kviser.

      Eksterne faktorer som forurensning eller damp mot huden kan også forårsake kviser. Yrker som involverer eksponering for kjemikalier eller store temperaturvariasjoner kan øke risikoen for akne. Til og med bruk av munnbind over lengre tid kan føre til hudirritasjoner og kviser. God personlig hygiene kan påvirke hudbarrieren, så husk å vask sminkekoster, bytt på sengen og rens mobilen og pc tastaturet.

      Sminke eller uegnede hudpleieprodukter påvirker hudens tilstand betydelig, så det er viktig å investere i kvalitetsprodukter som passer for din hudtype. Hvis du sliter med kviser i voksen alder, kan vår aknepakke fra The Potions bidra til å berolige huden.

      Anbefalinger fra hudpleier

      Jeg vil anbefale en kombinasjon av rens, lett fuktighet og masker mot urenheter, samt bruk av ampuller for å styrke hudbarrieren. Behandling av akne er komplekst, og det finnes ingen universell løsning som passer for alle. Anti-bakterielle og pleiende ingredienser kan bidra til å forbedre hudens tilstand og redusere kviser. Se nedenfor for våre anbefalte produkter for hud med urenheter og akne. Ikke nøl med å kontakte oss hvis du har spørsmål.

      Skrevet av Hudpleier Jeanett Berge for Team KaRebeauty.

        Tilbake til bloggen