Godt Koreansk nyttår, Seollal설날

Godt Koreansk nyttår, Seollal설날

새해 복 많이 받으세요

- Godt Nyttår

Er du en av dem som satte deg nyttårsforsetter men ikke kom i gang? Fortvil ikke, da får du en ny sjanse i dag. I dag feirer nemlig koreanerne nyttår, også kalt Seollal, eller koreansk Lunar Year.

Seollal er en av de viktigste tradisjonelle helligdagene i den Koreanske kulturen, hvor starten på det Koreanske året feires. Det er også en høytid hvor familien samles og de bruker tid på å minnes sine forfedre. Den tradisjonelle folkedrakten, Hanbok, tas på som en del av det å vise respekt for de eldre og sine forfedre. 
 
Seollal feires ofte over flere dager hvor de feirer med tradisjonelle gaver, spiser nyttårsmat og leker nyttårsleker. 
Å vise respekt til de eldre er en viktig del av denne høytiden. Som en del av feiringen gjennomføres noe som kalles Sebae 세배, hvor en kneler på gulvet og bukker dypt slik at også hendene når gulvet. Dette tradisjonelle bukket representerer respekt, og det er vanlig å ønske lykke til i det kommende året mens en bukker. 
 
De eldre gir ofte gaver til de yngre, gjerne penger lagt i en silkepose. Gaven er et symbol på lykke og velstand, og inngår i delen av feiringen hvor de yngre viser respekt til de eldre ved å bukke før de mottar gaven. De eldre ønsker gjerne hell og lykke til de yngre ved å uttrykke ønske om god helse, eller med håp om de blir gift i løpet av året. 
 
Tradisjonell mat er en viktig del av Seollal feiringen. Måltidet starter gjerne med Tteokguk 떡국, en suppe som består av kraft og riskake. Denne suppen symboliserer en ny start, og at en blir et år eldre. Det er også vanlig at familien samles for å lage mat sammen. Da lages det Mandu, koreansk dumpling, som er vanlig å spise under denne høytiden. Andre vanlige matretter er Jeon, salte pannekaker av grønnsaker og kimchi, og Japchae, koreanske glassnudler med grønnsaker. 
Dersom du er nysgjerrig på Koreansk snacks, kan du sjekke ut vårt lille utvalg her
Tilbake til bloggen